دراسة تأثیر الإصابة ببکتریا مرض الساق الأسود فی إنتاجیة البطاطا

القسم: بحث
منشور
Dec 1, 2018
##editor.issues.pages##
88-94

الملخص

The susceptibility of 8 cultivars of potato to infection by black leg disease was studied usingartificial inoculation with 10- 4 CFU/ml from isolated bacterial. The results showed that all cultivarswere susceptible at different levels, under greenhouse and filed condition. Diamond was found to bethe most susceptible cultivar to blackleg disease while Desiree was the least susceptible .Differentmethod to treat the blackleg disease. The symptoms were reduction in the production of tubers andthe appearance of infected of leaves and the reduction in different plant heights. The bacteria thatcause this disease were isolated from potato tubers, shoots, soil and water. The mother tubers werefound to be major source of inoculums for blackleg disease. تمت دراسة قابلیة ثمانیة اصناف من البطاطا للإصابة بمرض الساق الأسود وکانت جمیعها قابلة للإصابة بدرجات4 وحدة مکونة للمستعمرات - متفاوتة تحت ظروف البیت الزجاجی والحقل باستخدام العدوى الصناعیة بمعلق البکتریا بترکیز 10البکتیریة لکل مل وکان الصنف دایمونت اکثر الأصناف حساسیة للإصابة أما الصنف دیزاری فهو اقلها حساسیة. کما تم عزلالبکتریا المسببة لهذا المرض من درنات البطاطا وسیقان النباتات الهوائیة والأوراق والتربة ومن میاه السقی وقد تبین أنالدرنات الأم تعد المصدر الأهم لحدوث الإصابة ومن اعراض المرض انخفاض إنتاجیة الدرنات وظهور الأوراق المصابةواختلاف أطوال النباتات نتیجة الإصابة بالبکتریا

الإحصائيات

كيفية الاقتباس

سالم المشهدانی ز., & احمد رمضان ن. (2018). دراسة تأثیر الإصابة ببکتریا مرض الساق الأسود فی إنتاجیة البطاطا. مجلة علوم الرافدين, 27(4), 88–94. https://doi.org/10.33899/rjs.2018.159357